CARA SIMPAN DAUN SUP TAHAN LAMA

Cara simpan daun sup supaya tahan lama..kadang-kadang nak pakai sikit je daun sup/bawang ni. tapi biasa yang jual kat supermarket dah siap ikat/ dalam plastik kan..nak tak nak kena la beli sepaket terus, so bila pakai sikit yang lebih tu biar tersimpan dalam peti sejuk sampai kecut layu je pastu ke tong sampah perginya...aku la orangnya

sekarang dah dapat idea nak simpan baki yang tak dapat habiskan daun sup/bawang ni dengan frozen kan je la..ala buat makan frozen food baby tu..basuh bersih, pastu tos kering..potong/ hiris nipis then buh dalam bekas ice cube ni(pink) buh air agak paras je.tutup bekas ni dengan penutupnya dan semadikan ia ke dalam peti beku

bila dah keras elok, kuarkan dari bekas acuan tu dan masukkan dalam beg plastik. bila nk pakai untuk masak lebur je seketul dua dalam masakkan tak yah tunggu defrost pon..hihi

ni contoh dah siap beku, pindah dalam plastik siap-siap..bekas cube ice ni boleh plak buat isi benda lain, daun kari ke daun kesom..




ni contoh sup ayam express..ala tak nampak pulak dedaun hijau ni


Comments

Popular Posts