KARI KAMBING

Hi hari-hari nak makan pon dah tak tau nak makan apa..

otw balik rumah dari pejabat biasa memang akan tanya H nak masak apa untuk makan malam..hihi dasar kuat makan kan.eh bukan la kena be prepared kan, kena la susun jadual masak untuk keluarga bak ang..

so H cakap teringin nak makan kamben..aiyai dalam kepala dok pikir nak beli lamb chop ke hape..pastu dia cakap nak kari kambing..adoi tetiba teringat la kari kambing 40 hari tu.hahaha

ok la sebelum balik rumah kami singgah pasar mencari daging kambing..huhu maka acik pon sibuk la mengoggle resepi sementara H g beli barang.hahaha tq la pakcik GOGGLE.ekeke

ok bahan kena ada:
ni bajet untuk makan 2-3org ye

1/2 kg daging kambing
150ml santan-yang kotak je
3sudu makan serbuk kari daging
1bj bawang besar-dadu halus
3bj bawang putih-hiris nipis
2inc halia-hiris
rempah sekawan(kulit kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih, buah pelaga)
2 tangkai daun kari
1 mangkuk air asam jawa
minyak-untuk menumis
tomato/kentang-optional

first,
potong daging kecik-kecik, basuh dengan tepung gandum sikit untuk kurangkan bau hamis daging.
panaskan periuk, panakan 3 sudu minyak masak.
dah cukup panas, masukkan rempah sekawan dengan daun kari. pastu masukkan bawang besar, bawang putih dan halia..biar sampai nampak garing sikit.
masukkan serbuk kari daging yang telah dicampur dengan sedikit air.kalau suka pedas boleh la tambah sesudu cili mesin tu
masak sampai pecah minyak,agak-agak dalam 5-10 minit, masuk daging kacau rata pastu masukkan air asam jawa.
pastu tambah lagi air sampai daging tenggelam..biar didih sampai daging masak empuk.
tips nya masak dalam pressure cooker la

alhamdulillah kami sekeluarga memang penggemar kambing..seronok tengok anak-anak makan kn mak-mak?

teknologi ni memudahkan sangat tugas memasak, baru lah rasa berbaloi suami beli periuk ni sebab selalu periuk elok duk dalam kotak je.ekekeke pasni takde la alasan malas masak la, lambat la,
KARI KAMBING 


Comments

Popular Posts